TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są jednym z ulubionych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE
Nie tylko świetnie smakują, lecz jednocześnie mają nieoceniony nacisk na nasze zdrowie. Niektóre z pomocy jakie daje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety efekty też potrafią być również szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to niezwykłe źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).
Truskawki zatem w 90% woda, wśród której produkty mają dużo błonnika, cukrów oraz białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we naturze
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Wada ta wynika z ochronnego działania owoców na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz jeszcze zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który obejmuje robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na wyrównanym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa także na postęp liczby antyoksydantów we naturze, tym jedynym wzmacnia układ immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału także indywidualnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na działanie i praktykę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze co robi, że oczyszczają swój system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno kojarzony jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zakładaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz sporej porcji witaminy C, ułatwia zmienianie tego składnika. Dlatego poleca się wegetarianom i kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że potrafi wtedy stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole zachodzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i rozwijania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest wielce obowiązujące w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może być złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do powstania reakcji alergicznych i robić bóle głowy. Ważne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wywoływać uczulenia.
Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie reklamuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na maksymalną ich budowę w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie reklamuje się ich spożywania kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo proste a znacznie powszechne w własnym świecie, sezon stosuje się pod koniec maja i jest przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na niezliczone klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa