Blog

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest elementem, jaki w systemie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Myślimy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Przedstawia się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli jakości tego elementu, dzielą się między sobą, oraz brak równowagi między nimi umie spowodować do niedoborów. Kiedy je odróżnić a czy któryś z ostatnich charakterów jest „istotniejszy”?

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?

Przeświadczenie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten element, należy jeść produkty mające ogromną miarę żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z którym posiadamy do wykonywania. Aby zadbać o właściwy etap tej łzy we natur, należy nie tylko właściwie przygotowywać posiłki, ale i wchodzić w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Należą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można także brać w strukturze odpowiednich suplementów diety.

Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w który rodzaj uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji wysyłają do trudnej dla zdrowia niedokrwistości.

Żelazo hemowe

Jak szybko odróżnić produkty duże w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie żyje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wyniknąć w mięsie a innych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tym w morzu mięsie czy owocach morza. Warto natomiast pamiętać, że mięso wołowe może zawierać blisko 45% żelaza hemowego, a jego wiązana ilość różni się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z ostatniego źródła.

Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, dlatego gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, głęboko w środowisku witaminy C i kwasu foliowego.

Żelazo niehemowe

Niehemowe, czyli „bez krwi”, to żelazo powstające ze źródeł roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a ponadto buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego modelu są także zioła, w współczesnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.

Należy narzekać na uwadze, że przyswajalność żelaza z wyników roślinnych jest ograniczona (1-5%). Aby zwiększyć możliwość na odpowiedniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a ponadto sięgać po produkty o małym pH (fermentowane i kiszone).

zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments