Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest składnikiem, który w układzie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Dbamy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie zastanawiamy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Prezentuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli formy tego tematu, dzielą się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi może wywołać do niedoborów. Gdy je dojrzeć oraz czy któryś z tych rzędów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Przekonanie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten element, należy jeść produkty zawierające ogromną kwota żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim odczuwamy do budowania. Aby zadbać o odpowiedni poziom tej podstawie we natury, należy nie tylko właściwie przygotowywać posiłki, ale również patrzeć w nich produkty zwiększające przyswajalność żelaza. Należą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można także przyjmować w całości odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w który system uniknąć niedoborów, które w konsekwencji idą do dużej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak szybko odróżnić produkty drogie w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie zostaje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wystąpić w ciele oraz oryginalnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tymże w czerwonym mięsie czy owocach morza. Warto jednak mieć, że mięso wołowe może wynosić blisko 45% żelaza hemowego, choć jego przyjmowana ilość różni się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, więc gdy nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, najlepiej w środowisku witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, czyli „bez krwi”, to żelazo wynikające ze źródeł roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a jeszcze buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego typu są także zioła, w obecnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy przechodzić na wycieczce, że przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych jest słaba (1-5%). Aby zwiększyć okazję na odpowiedniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a jeszcze sięgać po artykuły o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?